Каква е разликата между планетарен миксер и тестомесачка?

 

Има разнообразни видове професионални миксери на пазара, които идват със съответните плюсове, минуси, качества и цена. Функционалностите им се различават повече или по малко в зависимост за какво точно ще се използват. Някои от тях са специализирани за тесто, други – за разнообразни продукти и т.н. Когато тепърва трябва да оборудвате кухнята на заведението си, може би ще се замислите каква точно е разликата между планетарен миксер и тестомесачка и кой от двата уреда трябва да си вземете. Нека разберем малко повече по въпроса.

 

Планетарен миксер

Името му идва от движението на планетите. Именно както се движат те, така се движи и механизмът на планетарния миксер в купата. Те се движат из цялата купа, така че позволяват да се смесят всички съставки и да се постигне оптимална консистенция. Планетарните миксери са силно популярни, особено на местата, където са необходими не просто за една съставка, а за множество. Могат да разбъркват редица продукти, като постигат чудесна консистенция с удивителна бързина. Освен това често се предлагат с разнообразни приставки, което позволява широка мултифункционалност.

 

Планетарните миксери са с вградени различни скорости. Те могат да се променят съгласно на нуждите към момента, така че се осигурява оптимален режим на работа във всяка ситуация. С големи купи са, а това означава, че могат да се приготвят големи порции съставки.

 

Обикновено основата им е доста солидна, за да се постигне максимална стабилност. Така се неутрализира възможността от обръщане. Могат да са с различни механизми на работа и допълнителни функционалности, спрямо фирмата производител.

 

Двигателят им е с отлична мощност, а в същото време е значително тих. Позволяват смесване на различни съставки, като могат и да разбиват такива. С тях могат да се приготвят порции тесто, пюрета, крем супи и много други. За изработка често се ползва неръждаема стомана, което улеснява употребата, почистването и поддръжката на уреда. Голяма част от уредите на пазара от високо качество са и с предпазни превключватели, което добавя към безопасността им.

 

Тестомесачки

Познати също като спирални миксери. Те са специално обособени в своя собствена категория, понеже функционират по значително различен начин. Всъщност, тази им функция е  уникална. При тях не се върти смесителят, а самата купа, при това – цялата. По този начин тя върти всяка част от сместа вътре (тестото) около смесителните инструменти. Самите те, от друга страна, се произвеждат от изключително силен материал. Това се прави с цел да се осигури значителна здравина, с която да може да се смесва голямо количество тесто.

 

Смесването при тестомесачките е значително по-нежно. Това е от значение при тестото, тъй като позволява да се постигне оптимална деликатна структура. Намалява се и топлината, получавана при триене, което е още един плюс, когато трябва да смесвате и произвеждате тесто за различни ястия.

 

При тези миксери също са осигурени редица скорости на въртене. С тях можете да постигнете оптимизиране на процеса във всеки един момент и да нагласяте уреда спрямо нуждите и изискванията си. Допълнително, капацитетът им е с отлична големина, което ги прави подходящи и за ежедневно смесване на тесто в големи количества.

 

Уредите са безшумни и мощни. Това позволява удобно да се използват във всяка професионална кухненска обстановка. С тях се произвеждат отлични порции тесто, които са с правилните характеристики откъм плътност, аерираност, хомогенност и мекота. Вместимостта е разнообразна, като варира дори до цели сто и повече литра.

 

Кое от двете да изберем?

Ако имате нужда от приготвянено на по-твърдо като вид тесто, например за пици е препоръчително да си вземете тестобъркачка. Те помагат да се оптимизира процеса по подготвяне на тесто за хляб, закуски и пици, осигуряват му възможно най-добри вкусови и текстилни характеристики. Благодарение на своята здравина и начина на бъркане, те могат да се използват с отлични резултати и за смесването на кайма.

 

От друга страна, миксера се предпочита и използва повече в сладкарството. Там тестото е по-леко като консистенция и благодарение на уреда то се смесва много добре. Освен за бъркането на тесто, планетарният миксер е отлична възможност за приготвянето на много повече продукти и съставки като кремове, бита сметана, пюрета и др. В него се постига чудесно ниво на смесване на продуктите и на тяхното разбиване.

 

Що се отнася до капацитета, той варира и при двата типа уреди. Планетарните миксери могат да достигнат до над 100 литра капацитет, а същото важи и за тестобъркачките. Точният капацитет ще зависи от модела уред, който изберете. Подходящо е да съобразите избора си с натоварването на кухнята си и с нуждите си. Не би било ефикасно да използвате малък миксер и с него да правите дузини смесвания, за да изпълните нужните поръчки. Нито пък да купите огромен миксер, а да смесвате две-три порции на ден.

 

Имайте предвид, че цените се различават както между двата типа продукти, така и между моделите от един тип с различен капацитет. Това означава, че факторът “бюджет” със сигурност ще играе роля в решението ви, но не бива да е единственото нещо, което го определя.