Поддържането на чистотата на машина за еспресо е от съществено значение за осигуряване на оптимално качество на кафето и предотвратяване на потенциални проблеми с производителността. Редовните практики за почистване включват ежедневна поддръжка на устройството, избягване на оставянето на използвана утайка от кафе в портафилтъра и грижа за дюзата за пара. А седмичните или месечните задълбочени почиствания гарантират, че цялата машина няма натрупан котлен камък, мазнини и остатъци от кафе, които биха могли да повлияят на вкуса на еспресото и работата на машината.

Чрез редовно почистване на вашата кафе машина, можете да предотвратите неприятния вкус на еспресото и да поддържате ефективното функциониране. Най-лесният метод за почистване включва обратна промивка, която представлява пускане на специфичен за всяка кафемашината препарат през нея, без да слагате кафе.

Има няколко причини, поради които е важно да почиствате вашата машина редовно. Котленият камък, който се образува поради твърдата вода, може да блокира водните линии, карайки уреда да работи по-усилено и да изразходва повече енергия. С течение на времето натрупването на котлен камък може да доведе до неизправност на машината, които изискват скъпи ремонти. За да предотвратите това, можете да използвате филтрирана вода, която не съдържа варовик.

Освен това остатъците от кафе и натрупването на котлен камък могат да повлияят на качеството на произведените дози кафе, което води до застоял и горчив вкус. 


За да поддържате машината си за еспресо чиста, изпълнявайте тези стъпки всеки ден:

Промивайте уреда: Просто пуснете малко вода през машината, без да поставяте ръкохватката, за да отстраните остатъците от утайка от кафе, полепнали по филтъра в машината за кафе.

Избягвайте да оставяте използвана утайка от кафе в портафилтъра: След всяко направено кафе изхвърляйте утайката, изплакнете и подсушете портафилтъра. Ако тя остане по-дълго става твърда и отстраняването и е по-трудно, а влагата в нея е благоприятна среда за развитие на бактерии.

Пръчката за пара: За да бъде кранът за пара чист, изпускайте малко пара в кърпа, преди да разпените млякото. Така се отстраняват задържаните вътре котлен камък и конденз. След като приключите разпенването, отново изпуснете малко пара. За пълно почистване, потопете пръчката за пара в чаша с вода и я оставете да престои една нощ, за да се отстранят всички замърсявания.

Почистете тавата за капчици: Извадете тавата за капчици и я изсипете в мивката. За да почистите всички остатъци, можете да я измиете с гъба и сапун. Когато вече тавичката е чиста, я подсушете добре, преди отново да я върнете в машината.

Външно почистване: Когато правите еспресо, често се образуват пръски по машината. Добре е да отстранявате тези замърсявания бързо, за да не засъхнат и да станат трудни за почистване. Това не влияе на вкусът на кафето, но добре поддържаната машина винаги изглежда професионално.

Използвайте различни кърпи: Трябва да имате няколко различни кърпи с които да почиствате машината. Една за избърсване на корпусът, друга за дюзата за пара(която е важно да перете всеки ден) и хартиени кърпи, които да използвате за подсушаване и почистване на портафилтъра.

В допълнение към ежедневните почиствания, от съществено значение е да извършвате задълбочено почистване на вашата машина за еспресо веднъж седмично или месечно, в зависимост от това колко често правите еспресо. Тази процедура включва почистване на вътрешните ръбове на ръкохватката и цедката с четка. Изваждането и старателното измиване на всички контейнери. След това използвайте автоматичната програма за почистване, която професионалните еспресо машини имат. Проверете ръководството за потребителя за инструкции как да използвате тази. Използвайте специфичния за всяка кафе машина препарат и стартирайте на процеса на почистване. След края на програмата се препоръчва да приготвите една доза кафе, за да премахнете всички останали неприятни аромати.

Не забравяйте никога да не използвате агресивни или абразивни почистващи препарати при почистване на вашата машина за еспресо. Също така избягвайте използването на разтворители или почистващи препарати на петролна основа, тъй като те могат да оставят вредни следи или да повредят машината. Като поддържате машината си за еспресо чиста, можете да осигурите постоянно висококачествено кафе и да предотвратите потенциални проблеми с производителността.