С повишаването на температурите през пролетта и лятото хората излизат повече навън и заетоста на заведенията значително се увеличава. С тази повишена активност е изключително важно да се гарантира, че ключовите съставки са винаги на разположение и че готовите ястия остават свежи. Правилното замразяване на продуктите и готовите ястия може да помогне за поддържане на високо качество на храната и намаляване на отпадъците. В тази статия ще обсъдим различни стратегии и оборудване, които могат да улеснят процеса на подготовка и съхранение на заготовките в професионалните кухни.

Бързо замразяване на пресни продукти

Един от начините за удължаване на срока на годност на съставките е чрез бързото им замразяване веднага щом пристигнат в кухнята. Това може да стане с помощта на специализирано оборудване като вакуумни машини и шокови фризери.

Вакуумиращите машини работят чрез издърпване на въздуха от пликовете за съхранение, преди да бъдат замразени. Обезвъздушаването предотвратява образуване на лед върху повърхността на продуктите, запазвайки качеството и свежестта на храната. Тези устройства са особено полезни за замразяване на чувствителни към въздух продукти като листни зеленчуци, билки и прясно нарязано месо.

Шоковите фризери за мигновено замразяване, от друга страна, използват бързо охлаждане, за да понижат температурата на продуктите до безопасно ниво за замразяване. Те разполагат с различни програми, предназначени за различни видове храни, осигуряващи равномерно и бързо замразяване. Този метод помага за запазване на вкуса, текстурата и хранителните вещества на храните.

Предварителна подготовка на продуктите

В търговската кухня времето е от съществено значение и предварителната подготовка на нарязани и подправени съставки може значително да спести ценни минути. Зеленчуците, например, могат да бъдат обелени и нарязани на едро с помощта на картофобелачки и зеленчукорезачки, преди да бъдат замразени. Това ускорява процеса на приготвяне на храната, като можете да замразите вече готовите заготовки.

По подобен начин предварително приготвеното месо може да включва добавяне на подправки или други съставки с помощта на миксер за месо. Това позволява лесно замразяване в отделни порции, което прави достъпно за използване количеството, което ви е необходимо. Предварителното мариноване на месото в смес от подправки, билки и маринати ще подобри вкуса му, вкусовете ще се поемат по-добре и то ще бъде готово за готвене.

Правилно замразяване на готови ястия

Приготвянето на големи количества готови ястия и замразяването им, като супи или сосове, може да доведе до винаги налични вкусни ястия. Тези храни могат да бъдат замразени в отделни порции, което ги прави лесни за размразяване и затопляне, когато е необходимо. Освен това, блатовете за пица могат да бъдат направени и замразени, готови за печене, когато е необходимо. Тази техника може да бъде особено полезна през натоварените периоди или за мобилни услуги като кетъринг.

Съвети за успешно замразяване

  1. Изберете висококачествени съставки: Изберете свежи и висококачествени съставки, тъй като замразяването може да влоши недостатъците, ако продуктите имат такива.
  2. Бланширайте чувствителните към влага зеленчуци: Бланширането на определени зеленчуци, като броколи, зелен фасул или картофи в кипяща вода за кратък период от време може да помогне за запазването на тяхната текстура и цвят по време на замразяване.
  3. Охладете правилно преди замразяване: Уверете се, че всички съставки са напълно охладени, преди да ги поставите във фризера, тъй като така се предотвратява образуването на големи ледени кристали, които могат да повредят храната.
  4. Използвайте херметически затворени контейнери: Херметически затворените контейнери помагат да се запази качеството на храната и да се предотврати образуването на лед. Винаги надписвайте етикети с датата и съдържанието на контейнера.
  5. Размразявайте правилно: Замразените съставки трябва да се размразяват бавно в хладилник или чрез внимателно размразяване под студена течаща вода, за да се запази максимално тяхното качество.

Заключение

Правилното замразяване на съставките и готовите ястия може значително да увеличи срока на годност на храната и да намали отпадъците в търговската кухня. Като инвестирате в подходящо оборудване и следвате правилните етапи, можете да ускорите процеса на приготвяне и да осигурите постоянно висококачествена храна за клиентите си, независимо от сезона.