За обоудването на всяка кухня често се прави избор между неръждаема стомана и алуминий. Заради изключителните си свойства и двата материала широко се използват в ресторантьорството, но кой е най подходящият за вашата кухня. 

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците и на двата материала, като ви помогнем да направите правилният избор за вашето заведение.

Защо да изберете неръждаема стомана?

Неръждаемата стомана е популярен избор за кухненско оборудване в търговските кухни поради своята здравина, издръжливост и лесна поддръжка. Здравият, безопасен за храни и лесен за почистване материал осигурява дълготрайност, така като е устойчив на корозия и надраскване. 

Здравина и издръжливост: Неръждаемата стомана е известна със своята здравина, което я прави идеална за оборудване и аксесоари за кетъринг, които са подложени на ежедневна употреба.

Хигиенни свойства: Неръждаемата стомана има непропусклива повърхност, която ограничава абсорбцията на влага и намалява риска от растеж на бактерии, което я прави отличен избор за обработване на храна.

Естетична привлекателност: Неръждаемата стомана има чист, професионален вид, който много готвачи и собственици на ресторанти предпочитат и лесно се интегрира във всяка кухня.

Устойчивост на топлина: Неръждаемата стомана има висока устойчивост на топлина, което я прави подходяща за повърхности за готвене и фурни.

Въпреки че неръждаемата стомана има предимства, важно е да сте наясно и с нейните ограничения, като трудността при персонализиране, времето за охлаждане и изискването за редовна поддръжка. Като разберете както плюсовете, така и минусите, можете да вземете информирано решение дали неръждаемата стомана е подходящият материал за вашето кухненско оборудване.


Причини да изберете алуминий

Алуминият е лек материал, известен с устойчивост на корозия, добра топлопроводимост и достъпна цена. Често се използва в търговската кухня за оборудване и уреди, включително гърбове, кухненски съдове и повърхности за приготвяне на храна, които не изискват голяма здравина.

Лекота и гъвкавост: Алуминият е лесен за преместване и оформяне, което го прави идеален за мобилни кухни и нестандартни проекти. Неговата лекота също допринася за енергийната ефективност, тъй като изисква по-малко усилия за манипулиране и транспортиране.

Превъзходна топлопроводимост: Алуминият позволява бързо и равномерно разпределение на топлината, което го прави идеален за готвене. Това означава, че храната може да се готви по-бързо и по-ефективно, което спестява енергия и време.

Икономичен: Алуминият обикновено е по-достъпен от неръждаемата стомана, което го прави бюджетен вариант за тези, които искат да спестят разходи, без да правят компромис с качеството.

Рециклируем: Алуминият е екологичен материал с висока степен на рециклируемост, което го прави устойчив избор за околната среда.

Важно е да се отбележат и недостатъците на този материал. В сравнение с неръждаемата стомана, алуминият не е толкова издръжлив и може лесно да се вдлъбне или надраска. Не е препоръчително материалът да влиза в контакт с киселини или алкални храни, което може да повлияе на вкусът им. С течение на времето той потъмнява и може да промени цвета на храната, което може да бъде неприятно.

Различните уреди от двата материала

Маси, мивки и плотове: За кухните, неръждаемата стомана е предпочитан материал за това оборудване, но ако имате нужда от мобилна работна станция, която изисква често преместване, лекотата на алуминият го прави подходящ за вас.

Готварски уреди: Големите уреди като печки и фурни обикновено са изработени от неръждаема стомана, така като тя е здрава и устойчива на надраскване, влага и химикали. Топлозадържането и лекотата и на почистване я правят подходяща за изработка на фурни и котлони.

Алуминият пък се използва за направа на гофретници и машини за понички заради отличната топлопроводимост, формите се покриват с незалепващо покритие, за да бъдат лесни за почистване.

Хладилници: Така като неръждаемата стомана е здрава, лесна за поддръжка и устойчива, често се използва за направата на външният корпус на търговските хладилници и фризери. 

Алуминият от друга страна се използва за вътрешността на тези уреди, заради устойчивостта му на корозия и нуждата от по-малко енергия за постигане на ниски температури.

В обобщение изборът между двата материала зависи конкретно от специфичните нужди на вашето заведение. Неръждаемата стомана е идеална за натоварени кухни, които се нуждаят от здрав, издрържливи и хигиенични уреди. А за заведенията, които се нуждаят от мобилност и по-малка инвестиция алуминият е по-подходящ. Разглеждайки предимствата и недостатъците, вие можете да вземете най-доброто решение.