Какви уреди ще са ни нужни при отваряне на заведение за дюнери


Ако искате да отворите заведение за дюнери, то ще имате нужда от ясен план как да го направите. В този план е необходимо да се включат необходимите разрешения, нужните уреди, яснота по отношение на набирането на персонал и заработването на самото заведение. В днешната статия ще разгледаме само един от тези елементи – а именно, необходимите уреди.


Хладилна мензола

Отварянето на заведение за дюнери означава подготовка на храна от разнообразни хранителни продукти. За тази цел ще са ви е нужна специфична витрина, така наречената мензола. Тя служи за охлаждане на хранителни продукти и салати, като нарязани зеленчуци и сосовете. Този уред се предлага с различен капацитет, като в зависимост колко неща ще предлагате, може да изберете с колко на брой съда да бъде тя.


Грил за дюнер

Ще ви трябва и грил, на който се поставя дюнер кебапа и се изпича месото. Това е от съществено значение за всяко едно заведение за бързо хранене, което ще приготвя дюнери. Уверете се, че те са висококачествени и ще издържат дълго, предоставяйки топ функционалност.


Нож за рязане на месото и друга посуда

На първо място, след като сте закупили грил за дюнери, помнете, че ще ви трябва и нож за рязане на месото. В някои случаи дори се предпочитат електрическите такива, които дават отлични функционалности. Същевременно се снабдете и с друга посуда, която считате, че ви е необходима. Това включва чаши, чинии, лъжици, вилици и т.н. Подборът им зависи от това как планирате да функционира заведението ви и дали ще предлагате сервиране на храна на място. Закупете и необходимата посуда, с която да обработвате храната по време на приготвянето ѝ.


Грил/скара за питки

Това е скара с гладка плоча, на която ще запичате питките. Плочата може да бъде с различна големина, така че да задоволи вашите нужди. Освен за питките, грила може да използвате и за изпичате на други продукти, например ако решите да приготвяте и бургери.


Фритюрници

Фритюрника е неразделна част от приготвянето на дюнери. Според капацитет на бизнеса ви, може да изберете двоен или единичен фритюрник с различна вместимост.


Подготвителна зона

Нужно е също обособяването на подготвителна зона с плот от неръждаема стомана, който е специално проектиран за приготвяне на храна на него. Обръщайте специално внимание на този елемент, тъй като неподходящият му избор може да навреди на заведението ви. Подобно пространство трябва да се приготви и за други храни, ако ще предлагате такива, например – пици.


Мивка

Естествено, не може да се мине без нея. Тя трябва да е стоманена, най-добре от неръждаема стомана и инсталирана така, че да може да се използва лесно и безпроблемно. Най-доброто място е близо до подготвителната зона, за да ви е лесно измиването на продуктите и посудата.


Хладилници и фризери

Въпреки че ще приготвяте топла храна, хладилниците и фризерите са от съществено значение за съхраняването на хранителните продукти. Всяко едно заведение трябва да разполага с такива, тъй като те са от огромна важност за запазване на безопасността и годността на продуктите, от които ще приготвяте менюто си.


Хладилни витрина за напитки

В този тип заведения, често клиентите търсят напитки, затова освен хладилници е желателно да имате и витрини за напитки. Те трябва да са поставени на видно място, за да може клиента да вижда асортимента.


Пещ за пица

В повечето случаи заведенията за дюнери предлагат и други храни в менюто си. Често това са пиците и се е превърнало в традиционна комбинация осигуряването на меню от дюнери и пици. За да осигурите такива, обаче, ще имате нужда от пещ за тях. Тя може да е с различен капацитет и възможности, в зависимост от прогнозираното натоварване на заведението.


Уреди за приготвяне на други храни

Но ако искате да добавите още елементи в менюто си, за тази цел ще имате нужда и от допълнителни уреди. Например, за подготовка на хамбургери ще имате нужда от преса, с която да обработвате питките. Ако желаете да осигурявате и палачинки – новост, която навлиза все повече – ще имате нужда и от уред за приготвянето им. За хотдозите също е нужна специална машина. От друга страна, можете също да добавите и тостер машини, с които да приготвяте тостери.


Бен Мари

Може да ви е необходим и уред Бен Мари, съгласно това как планирате да функционира заведението ви. Това е уред, който се използва с цел поддържане на топла храна за дълъг период от време. При него се постига постоянна топлина, като така приготвяте храната и тя се съхранява по-продължителен период, като при това остава годна за консумация. Уредите са на водна баня и с различни размери и методи на захранване.


Как да изберем нужните продукти?

Когато избирате нужните продукти, водете се от качеството. То е от най-голямо значение, когато купувате уреди (без значение какви), тъй като определя не само представянето им, но и дълготрайността на експлоатационния им период. Съответно, не пренебрегвайте този аспект от покупката в опит да спестите от бюджета си. Същевременно, мислете и за капацитета на храната, която можете да приготвяте и съхранявате с дадените уреди. Уверете се, че имате достатъчно витрини, хладилници и фризери. Евентуалната тяхна липса означава загуба на значително количество хранителни продукти. В същото време, голяма част от продуктите, които се предлагат в заведенията за дюнери, изискват специфични уреди за приготвянето им. Така че обмислете всеки елемент от менюто си и преценете какво ви е необходимо, за да го осъществите. Отделете достатъчно време и на избора на посуда и подберете онова, което ще ви трябва съгласно нуждите ви – дали клиентите ще могат да се хранят на място, дали ще могат да получат храната сервирана в чиния и т.н. Това ще определи методиката ви на функциониране и определено може да има голямо значение за клиентите.