Уок тиганите имат дълга история, която започва в Китай през 12 век. Първоначално те са били направени от глина и са били използвани за варене на ориз и други зърнени култури, като са поставяни върху открит огън. По-късно, през династията Мин (1368-1644), уок тиганите започват да се правят от желязо и стават популярни в цяла Азия заради тяхната издръжливост и равномерно разпределение на топлината. През 20-ти век уок тиганите стават широко достъпни в световен мащаб. Днес те са неразделна част от съвременните кухни, ценени заради способността си да създават вкусни и здравословни ястия бързо и ефективно.

Конструкция и материали

Традиционните уок тигани са направени от чугун, материал, известен със своята изключителна способност да задържа и разпределя топлината равномерно. Съвременните уок тигани обаче се предлагат от различни материали, включително неръждаема стомана, алуминий и въглеродна стомана. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, така че изборът зависи от индивидуалните предпочитания и нужди. Чугунените уокове, например са тежки и изискват внимателно боравене, но осигуряват перфектно пържене и задържат топлината. 

Неръждаемите стоманени уокове са леки и лесни за почистване, но може да не се нагряват толкова равномерно, колкото чугунените. 

Алуминиевите уок тигани са леки и се нагряват бързо, но може да не са толкова издръжливи като другите материали. 

Въглеродните стоманени уокове съчетават най-добрите характеристики на чугуна и неръждаемата стомана, осигурявайки равномерно нагряване, издръжливост и лекота на използване.


Размери и форми

Уок тиганите се предлагат в различни размери, като обикновено се измерва диаметъра на дъното. Най-често срещаните размери варират от 10 инча до 14 инча. Изборът на размер зависи от нуждите на готвача и наличното пространство за съхранение.

Формата на уока също играе решаваща роля при определянето на неговите приложения. Класическите уокове имат заоблени стени и плоско дъно, което позволява лесно разбъркване и пържене. Някои модели обаче имат наклонени стени, които ги правят подходящи за задушаване и печене.


Предимства от използването на уок тиган

Ефективно използване на пространството: Уок тиганите могат да поберат голямо количество храна, което ги прави идеални за готвене за големи групи хора или семейства.

Бързо готвене: Дълбокото и широко дъно на уока позволява бързо и равномерно разпределение на топлината, намалявайки времето за готвене и запазвайки хранителните вещества на продуктите.

Гъвкавост: Уок тиганите могат да се използват за различни методи на готвене, включително пържене, задушаване, печене и дори варене на пара.

Лесно почистване: Гладката повърхност на уока, без ъгли го прави лесен за почистване, особено ако е направен от неръждаема или въглеродна стомана.

Здравословно готвене: Уок тиганите изискват минимално количество олио, което води до по-малко мазнини и калории в сравнение с други методи на готвене, като сотиране или пържене.


Съвети за използване на уок тиган

Винаги загрявайте уока добре, преди да добавите мазнина и съставки. Това помага да се предотврати залепването на храната и осигурява перфектното запържване.

Използвайте подходящо количество мазнина. Твърде много олио може да доведе до изгаряне, докато твърде малкото може да накара храната да залепне. Като цяло, 1-2 супени лъжици растително масло са достатъчни за повечето рецепти.

Разбърквайте непрекъснато храната, когато използвате уок тиган, за да осигурите равномерно готвене и да предотвратите изгарянето.

Оставете храната да се готви, колкото е възможно повече, преди да я разбъркате или обърнете. Това помага да се запази формата на храната и да се насърчи карамелизирането.

Изплакнете уока със студена вода веднага след готвене, за да отстраните остатъците от храна и да го почистите лесно. Ако е необходимо, можете да изтъркате тигана с мека кърпа или гъба за чинии.

Рецепти, които е подходящо да приготвяте в уок тиган

Пилешко със зеленчуци и сос

Ориз с пържени скариди и зеленчуци

Зеленчукова фритата с тофу

Свинско месо и нудълс

Запържени зеленчуци

Уок тиганите са универсални и ефективни инструменти за готвене, които могат да подобрят всяко ястие. Тяхната гъвкавост и ефективност ги правят задължителни за всяка кухня, независимо дали е професионална или домашна.